Akne


Pormaskar är förstadiet till akne. Inga pormaskar – inga finnar!

En framgångsrik behandling av akne (även kallat för acne eller finnar) inriktar sig på att få bort pormaskarna.


Hur bildas en pormask?

Talgkörteln producerar kroppens egen mjukgörare, talg, efter stimulans av könshormonet testosteron. Talgen passerar en kanal och ut genom en öppning på hudytan. Hos patienter med akne är talgproduktionen högre än hos andra, och öppning på hudytan är mindre än hos andra. Denna kombination av hög talgproduktion och trång öppning leder till talgstockning
– en pormask bildas!


Var har man akne?

Ansikte, bröst och rygg är typiska områden på kroppen där akne förekommer. Mindre känt är att det också förekommer i hårbotten. En annan sjukdom som kallas akne inversa eller hidradenitis suppurativa lokaliseras som bölder i armhålor, ljumskar, underliv, och rumpa. Akne inversa liknar akne men ska behandlas på ett helt annat sätt.


Varför tar man antibiotika mot akne?

För att svara på frågan måste vi förstå hur en pormask blir till en finne. Vår hud härbärgerar en myriad av bakterier som ingår i ett ekosystem och i ett samspel med vår hudkostym. Pormasken rubbar detta ekosystem – den normala hudfloran förökar sig kvickt i pormasken som innehåller ”mat” i överflöd för bakterierna. Bakterierna förökar sig ohämmat. Till slut reagerar kroppens immunsystem på bakterietillväxten – vita blodkroppar anländer och bekämpar bakterierna. Då och där skapas det vi kallar inflammation – det blir rött och gult var bildas – och finnen är ett faktum!
I detta läge är antibiotika en välkommen behandling – lokalt såsom t ex Acnatac, eller som kapslar i form av Tetralysal.


Hur kan man bli av med pormasken?

Vissa krämer mot akne såsom Differin eller Skinoren kan vidga poröppningen så att talgen kommer ut på hudytan. Isotretinoin (också kallad Roacutan) är en medicin som tas som kapslar och innehåller A-vitaminsyra som får talgkörteln att krympa och samtidigt öppnar upp poröppningen. Isotretinoin får akne att läka hos majoriteten av patienter med akne. Det fria testosteronet som stimulerar talgkörteln kan minskas hos kvinnor med kombinerade p-piller som innehåller könshormonet östrogen. Yasmin eller Diane är p-piller som har bra effekt på akne genom att minska talgproduktionen.


Symtomatisk behandling

När vi är förkylda tar vi ibland Alvedon för att må bra tills vi blir friska av oss själva. Akne är en hudsjukdom som har en början och ett slut. För att må bra utan kosmetiskt störande finnar, eller utveckling av ärr, kan symtomatisk behandling med p-piller, Differin/Skinoren och antibiotika såsom Acnatac/Tetralysal ges. Man blir inte frisk men man mår bra! Behandlingen måste ges tills man blir frisk av sig själv, vilket kan innebära flera år.


Kurativ behandling

Kapslar med Isotretinoin gör 9 av 10 friska efter en behandling som pågår ca 6 månader. Av de som blir bra får 20 % ett återfall av akne och behöver göra ytterligare behandling för att bli friska.


Kan jag göra något själv för att minska aknen?

Låt bli huden. Pilla inte – ta bort fingrarna från ansiktet.

Smörj inte med krämer. Akne hos 25-åringar och äldre, är ca 4 ggr så vanligt hos kvinnor jämfört med män. Samtidigt vet vi att i nuläget används 95 % av alla ansiktskrämer såsom återfuktare, dag- och nattkrämer av kvinnor. Det räcker med hudens återfuktare – talg – som finns i överflöd hos de som har akne.

För vissa blir aknen bättre med mindre socker och mjölk.

Anabola steroider kan ge en uttalad akne.

Mini-piller, kortison, litium, behandling med vitamin B12, epilepsimedicin är exempel på mediciner som kan ge akne.

Solskyddsmedel vid semester kan aktivera akne och kallas för ”Mallorcaakne”.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är ett tillstånd hos 5-10 % av kvinnor i fertil ålder, med symtom som oregelbunden mens, akne, oönskad hårväxt, svårt att få ägglossning och därmed svårt att bli gravid. Många lider av övervikt. Tillståndet kan ställas och behandlas vid ett besök hos gynekolog.


Kan man behandla ärr?

Ärr är svårbehandlade och bör inte behandlas förrän aknen har läkt. Tjocka ärr som kallas keloider, kan ibland plattas med hjälp av kortisoninjektioner i ärren. Slipning, också kallat dermabrasio, kan också förbättra kosmetiken. Insjunkna ärr, kan symtomatiskt behandlas med expanders såsom hyaluronsyra.


Myter om Akne, sant eller falskt?

”Akne beror på att avgaser täpper till mina porer”
[FALSKT!] Det svarta man ser i pormasken är oxiderade fettsyror. Det spelar ingen roll för pormaskarna om man går på Hornsgatan eller i skogen.

”Om jag äter glutenfri kost minskar aknen”
[FALSKT!] Det finns inga vetenskapliga belägg för att gluten har inverkan på huden. Däremot kan en extremt kolhydratrik kost ge ökad insulininsöndring och sekundärt till det mer talg produktion.

”Rökning försämrar akne”
[SANT!] Det är vanligare med akne hos personer som röker.

”Akne är tecken på oren hy, så det viktigaste är att jag rengör den ordentligt”
[FALSKT!] Såvida du inte behöver tvätta bort smink finns det ingen anledning att tvätta ansiktet. Det finns tvärtom vetenskapligt stöd för att irritation av huden med tvätt och masker ökar aknen.

”Har man akne är det bra att byta örngott ofta och att ha en separat handduk till ansiktet”
[FALSKT!] Bakterien som finns i talgkörtlarna kan varken smitta dig själv eller andra. Den går inte heller att tvätta bort.

”Akne beror på att min hud är torr och att den kompensatoriskt producerar mer talg.”
[FALSKT!] Akne beror på ökad talgproduktion och du behöver inte återfuktare i ansiktet. Du har tillräckligt med egen fukt!

”Pizza, choklad och pommes fritt påverkar inte akne”
[SANT!] Det finns inget vetenskapligt stöd för att fet mat eller choklad i sig ger mer finnar.

”Det är bra för aknen att dricka mycket vatten”
[FALSKT!] Det är jättebra att dricka vatten om du är törstig. Det påverkar däremot inte din akne.